Chrono Cross

Masz nieopisany dotąd problem z konkretnym tytułem i emulatorem ePSXe? Pisz śmiało.
Awatar użytkownika
Yohokaru
Senior
Senior
Posty: 192
Rejestracja: 15 lutego 2011, 14:51

Post autor: Yohokaru »

Nie, bo nie wiem które z tych plików, które wymieniłem mam włączyć
Jeżeli gra Cię prosi o włożenie drugiego dysku, to chyba logicznym będzie, że musisz wybrać plik
CC CD2.img
solve
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 08 czerwca 2012, 19:55

Post autor: solve »

Teraz gram od początku i jak dojdę do momentu zmiany płyty to napiszę czy mi się udało :) Dziękuję
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5220
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Ten tekst odnośnie gramy, gramy, gramy w 1 płytę to był tylko tak do zobrazowania - aby "zmienić płytkę" nie trzeba przechodzić gry od początku... bo równie dobrze można
1) odpalić grę z obrazu ISO {File > Run ISO > CC CD1.img}
2) wczytać ostatniego save'a z memorki, {load z poziomu gry}
3) dojść do momentu zminany płyty i wtedy wykonać operację podmiany czyli
4) [Escape] > File > Change disk > ISO > wybieramy obraz/plik CC CD2.img

przy czym:
a) Szybki zapis [czyli opcje save/load-state pod klawiszami F1/F2] nie zadziała jeśli zmieniałeś medium, to znaczy najpierw grałeś na oryginalnej płycie z napędu CD/DVD, a potem chcesz kontynuować grę z obrazu zrzuconego na dysk. Dlatego w puncie drugim napisałem że trzeba kontynuować grę ładując jej stan [czyt. save] z memorycarda.
b) jak chcesz grać od nowa, to powyższy wywód jest raczej bezużyteczny.
2BII!2B
solve
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 08 czerwca 2012, 19:55

Post autor: solve »

No i wróciłem do grania w CC i nadal nie mogę zmienić płyty, jest tylko czarny ekran
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5220
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

Próbowałeś operacji na ePSXe 1.8.0, razem z tą wersją ukazała się poprawka do funkcjonalności, z którą masz problem.

więcej na:
http://www.psemu.pl/index.php?dzial=Niu ... s&nid=4069
2BII!2B
solve
Junior
Junior
Posty: 6
Rejestracja: 08 czerwca 2012, 19:55

Post autor: solve »

Udało się, dzięki wielkie! :)
A który plugin graficzny jest najlepszy?
winter_mute
TROLOŻERCA
TROLOŻERCA
Posty: 5220
Rejestracja: 04 września 2002, 12:21
Kontakt:

Post autor: winter_mute »

A który plugin graficzny jest najlepszy?
Zależy od karty graficznej:
1) OpenGL2 ma największe możliwości, ale działa dobrze jedynie z kartami nvidia
2) DX6(D3D) to wtyczka, z którą najlepiej radzą sobie karty ATI, a
3) Software Render jest najprostszy w konfiguracji, działa na wszystkim i sprawia że gry wyglądają jak na konsoli (pikseloza)
2BII!2B
ODPOWIEDZ