[ePSXe 1.6.0/Linux] Nie działa patchowanie

Problemy z emulatorem ePSXe i narzędziami dla niego przeznaczonymi.
Awatar użytkownika
Mavestinus
Nowicjusz

[ePSXe 1.6.0/Linux] Nie działa patchowanie

Post autor: Mavestinus »

Witajce,
może na początku się przywitam z powodu, iż jestem tu nowy :).
Ostatnio zapragnąłem pograć sobie w gry z psxa na moim linuksie, więc zainstalowałem i skonfigurowałem sobie epsxe - wszystko przebiegło pomyślnie. Gy działają jak powinny, problem natomiast pojawia się gdy próbuję spatchować jakąś grę, akurat w moim wypadku chciałem zobaczyć jak sprawuje się spolszczony ff9. Ze strony ściągnąłem patch do pierwszej płyty (Slus_012.51) który umieściłem w katalogu patches, zaznaczyłem opcję "auto load ppf files enabled" i uruchomiłem iso finala (wersja ntsc, na windowsie spolszenie działało), a tu zonk - program zachowuje się tak jakby spolszczenia nie było, tj. gra dalej działa po angielsku. Czym może być to spowodowane?
Lista moich pluginów:

Kod: Zaznacz cały

libgpuPeteXGL2.so.2.0.7
libspuPeopsOSS.so.1.0.9
Log z uruchomienia gry:

Kod: Zaznacz cały

mavestinus@mavestinus:~/epsxe$ ./epsxe
 * Running ePSXe emulator version 1.6.0.
 * Memory handlers init.
 * ePSXe: PSX BIOS loaded [/home/mavestinus/epsxe/bios//scph7502.bin].
 * Loading ISO Format [BIN/IMG2352] (+subchannel) ok
 * NTSC cdrom detected.
 * Init gpu[0][libgpuPeteXGL2.so.2.0.7]
ATI Technologies Inc.
RADEON 9550 Generic
 * Open gpu[0]
 * Init spu[0][libspuPeopsOSS.so.1.0.9]
 * Open spu[0]
-- gra uruchomiona
-- wyłączanie emulatora
 * Closing spu ... done
 * Shutdown gpu [0]
 * Closing ISO system.
 * Going out from gui. (exit)
-- to moje komentarze.
Jak widać w logu nie ma nic o patchowaniu.

System Ubuntu 5.10 [breezy]

Pozdrawiam.
^^
Awatar użytkownika
BzyRes
Administrator
Administrator

Post autor: BzyRes »

Witaj Mavestinus,

Z miejsca mowie, ze z Linux'em niewiele mam wspolnego. Bedac na Twoim miejscu, probowalbym patchowac FF IX w alternatywny sposob, tj. poslugujac sie narzedziem o nazwie PPF-O-MATiC, ktore mozesz pobrac np. stad. Proces tuningu zostal opisany tutaj [zjedz na dol strony]. Oczywiscie caly zabieg musialby sie odbywac pod Winda. Z tego co mi wiadomo, nie da sie odwrocic zmian w ISO po takim patchowaniu, wiec warto zrobic sobie kopie obrazow, aby nie utracic tych w wersji angielskiej [ale niekoniecznie, tak tylko mowie].

A w czym lezy opisany przez Ciebie problem - niestety nie wiem. Moze inni wypowiedza sie na ten temat.
Awatar użytkownika
Mavestinus
Nowicjusz

Post autor: Mavestinus »

Na początku dziękuję za odpowiedź. O patchowaniu obrazu słyszałem, ale tak jak napisałeś jest to proces nieodwracalny, który wymaga utworzenia kopii pliku w celu odzyskania oryginału. Tą możliwość już rozważałem, ale pomyślałem, że skoro epsxe oferuje możliwość patchowania 'w locie' to z niej skorzystam ;). Problemu zbyt wielkiego nie ma, gdyż i tak prawdopodobnie grę będę przechodził po angielsku, ale chciałem zobaczyć jak sprawuje się ten dodatek :).
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to proszę pisać.
^^
ODPOWIEDZ